Ipswich Resource Centre

University of Queensland

The brief for this project was to create a facility that reinforced the community hub of an already existing campus. A place to interact with people, and the printed and digital technologies, with support resources of counselling and health services.

Our design combines all of the non-teaching functions within a united ‘shopfront’, including the library, student centre, student union, student support services and health. The Centre is the signature building for the campus providing a meeting place for the community, and for the campus to reach out into the wider community. 

The Centre is in fact three components interconnected with a two-storey high landscaped area that brings the variety of spaces together as one. The inclusion of nature in the Centre brings light, air and respite to a building with such intensive use of technology. Air is dispersed and directed through the plants for pre-cleaning and removal of potential contaminants before re-circulation.

The large internal garden reinforces the building’s focus and circulation, and creates visual links to various spaces within the Centre.

It is a building that supports and expands the student centred or independent learning process. It recognises that both active and quiet environments need to support a variety of study types (individual or group).

This project received Australian Institute of Architects Brisbane regional commendation in 2006.

CFJ_UQ_Ipswich-08.jpg
CFJ_UQ_Ipswich-05.jpg
CFJ_UQ_Ipswich-07.jpg
 
 

STATS

Timeline
Complete 2003

Size
3600sqm

Project Value
$7,808,000

Key Personnel
Hamilton Wilson, Michael Hartwich

Awards

2006 RAIA Brisbane Regional Commendation

2004 National Timber Award

2003 - ALIA National Excellence Award for library design and service delivery

2003 - Ipswich Council Certificate of Excellence

Explore these similar projects