Joyce Ackroyd Building Landscape

University of Queensland, St Lucia Campus

A refurbishment of the Joyce Ackroyd Building at the University of Queensland led to a much needed upgrade of the existing courtyard and building approaches. The redevelopment allowed for the integration of a new aesthetic with the use of coloured concrete cast in sensuous form, timber tones, sandstone and stainless steel and luxuriant green foil of foliage.

Sandstone blocks emerge from the landscape to form an open air ampitheatre suitable for casual and formal use. The existing bridge connection from the upper floor has been reinterpreted with a portal bridge head, signage and sandstone cladding. The warm tones of timber cladding to the undercroft conceal a multitude of services and cleverly house the rubbish bin storage area out of view. Generous stairs lead users into the lower ground entry and the expanded courtyard space. Custom furniture simulate the curves of the landscape and provide a variety of seating options. 

The redeveloped space has provided access and a multitude of uses for an every increasing patronage of the site.

 
 

STATS

Timeline
Complete 2009

Key Personnel
John Harrison, Ilka Salisbury



Explore these similar projects