Learning Hub, 

St Andrew's Anglican College 

The Learning Hub was designed for St Andrew’s Anglican College, a rapidly-growing school on the Sunshine Coast. It incorporates primary and secondary school libraries, collaborative teaching spaces, staff offices, student lounges and an outdoor learning area. 

Wilson Architects’ design intent was to create a learning heart and provide a highly-flexible space that could be used for a full spectrum of activities. From concerts to small group meetings and quiet study sessions.

The Hub also supports the College’s transition to more collaborative teaching and learning, following trials undertaken prior to, and during the design phase. The new Hub has set up the strategy and sequence for future construction stages across the school. 

“I have spent chunks of time each day in the Hub, observing the way our students are using the facility, and it is wonderful to see them using it as if it has always been there,”
— St Andrew’s Anglican College Principal, Chris Ivey

Wilson Architects worked closely with St Andrew’s to develop the brief to ensure that teacher-led and student-directed spaces offered a range of engaging 21st Century learning experiences. 

The university-like facility (as described by students) raises the profile of learning, which is now on display on major routes of the campus and no longer hidden away. 

The Hub brings the learning community together, giving the students a dynamic place to collaborate and share knowledge. It has shifted the focus towards student-centred learning, as opposed to concentrating on teachers and their classrooms. The Hub has given students a sense of ownership of the space, and their learning.

Students are mobile, and able to move quickly between learning modes as it suits them. It is important for students to have access to a variety of flexible study spaces that are spatially linked, so students can move easily between them and seamlessly change modes of study.

“It’s shifted the focus towards student-centred learning, as opposed to concentrating on teachers and their classrooms. The Hub has given students a real sense of ownership of the space and their learning,”
— Hamilton Wilson, Managing Director - Wilson Architects

Internally, contemporary materials such as glass and metal are balanced with wood to add warmth to the learning space. Acoustics are critical at mediating zones from loud to quiet, even in open plan areas. The building is finely tuned via a continuous acoustic soffit, timber baffles, laminated glass and acoustic fabric treatment to walls and ceilings. 

These spaces are visually connected to a significant outdoor covered gathering space. It enables a range of student directed activities that reinforce the new dynamic hub, strategically located at the centre of the school. This informal outdoor environment enriches the teaching and learning experience available to the students and the broader school community.

The building bridges space constrained by the primary circulation axis to the west, wetland buffer to the east, overland flow path to the south and building fire separation to the north. The building addresses each of these elevations differently according to environmental and contextual considerations. 

 Wilson Architects were tasked with achieving the school’s lofty educational aspirations for the project with a careful eye on the construction budget. In collaboration with key client stakeholders, project manager and quantity surveyor, the project was assessed and modified as required at critical stages to maintain value for money. A true value engineering process was also undertaken, where savings were balanced between value to the educational outcomes of the project and their monetary value. The project was brought in under budget.

‘The project “has been the combined effort of so many people and in particular, I want to acknowledge Wilson Architects for their attention to detail and their commitment to the values of innovative teaching and learning.”
— St Andrew's Anglican College Principal, Chris Ivey
 
 

STATS

Timeline
Complete 2016

Project Budget
$12,275,000

Key Personnel
Hamilton Wilson, Shaun Purcell, Luis Sidonio, Annie Yen, Lia Kim, Jenny Yang, Daniel Tsang, Tom Sealy, Maddie Zahos, Luke Gavioli

Awards
2019 QLD Architecture Awards - Gabriel Poole Award for Building of the Year

2019 QLD Architecture Awards - Sunshine Coast Regional Commendation (Educational Architecture) ⁣

 

Explore these similar projects: