Education Precinct Building  

Queensland University of Technology


The project is a model for educational precincts internationally setting a new benchmark for contemporary and sustainable design. The six level Faculty of Education building at QUT’s Kelvin Grove Campus in Brisbane also houses QUT’s centre for activities in Aboriginal and Torres Strait Islander education studies and research, the Oodgeroo Unit, and connects to the existing QUT Library.

5140.QUT Education Precinct - CFJ Small Resolution - 4.jpg

The Education Precinct Building achieved QUT’s objectives for a memorable, state of the art, sustainable and connected facility that offered new teaching and learning opportunities in a stimulating environment.

Incorporating the very best in visualisation technology, a spectacular five metre diameter LED Sphere is suspended over two floors in the atrium and visualisation walls stream content that is accessible to students using their own devices.

5140.QUT Education Precinct - CFJ Small Resolution - 5.jpg

Individually and collectively the learning and teaching spaces support future pedagogies that are blended, technology enabled and have a greater focus on the varying needs of individual learners.

These flexible and interactive spaces facilitate interdisciplinary collaboration and the variety of learning modes - didactic, collaborative, discursive and reflective.

Social learning spaces sitting between the teaching spaces and the library complement and augment formal learning, ensuring that students can always find a unique place to study and collaborate.

5140.QUT Education Precinct - CFJ Small Resolution - 1.jpg

The design of staff workspaces and the Oodgeroo Unit on the third level has achieved an integrated mix of distinctive and inspiring activity-based work environments in office ‘neighbourhoods’. These ‘neighbourhoods’ balance contemporary academia’s aspiration to be interdisciplinary, collaborative, accessible and transparent with the need for quiet reflection, security and personal space.

5140.QUT Education Precinct - CFJ Small Resolution - 20.jpg
5140.QUT Education Precinct - CFJ Small Resolution - 14.jpg

Consideration of Aboriginal and Torres Strait Islander cultural aspects informed the design of the Oodgeroo Unit, which include an outdoor garden space with yarning circle and fire pit for smoking ceremonies. 

The top level’s flexible corporate and professional education and function spaces boast city and parkland views.

The building has been intentionally designed incorporating sustainable principles including use of natural filtered light, glare reduction, high performance glazing and incorporation of nature to create a memorable experience on campus. The team’s design approach to sustainability was integrated and holistic. 

5140.QUT Education Precinct - CFJ Small Resolution - 35.jpg

To achieve optimal protection from the elements of Queensland’s harsh climate, the upper envelope features perforated metal sun shades while, in contrast, the lower level’s translucent solar blinds, encased in a double glazed façade system, deliver abundant natural light and an unhindered view. 

As with all Wilson Architects’ projects, landscape integration was a priority for the design. 

The landscape responds to the variety of different conditions around the building. The atrium unifies the spaces into a cohesive whole with the use of natural green landscaped garden as a focal place within the heart of the building.

Bathed in natural light and incorporating lush sub-tropical planting, the atrium forms a central focal space which can be used as an informal community student space, an amphitheatre, event venue, a garden sanctuary or learning commons.

5140.QUT Education Precinct - CFJ Small Resolution - 39.jpg
“The building is purpose-designed for the new generations of students and staff who have ever-changing attitudes and expectations about learning and their engagement with technology”
— John Thong, Director - Wilson Architects
 
 
 

STATS

Client
Queensland University of Technology

Partners
Wilson Architects +
Henning Larsen Architects
in Association

Timeline
Completed January 2019

Project Value
$94,000,000

Key Personnel
Hamilton Wilson, John Thong, Michael Herse, Daniel Tsang, Sophie Lorenz, Luke Gavioli, Annie Yen, Georgina Russell



Explore these similar projects