Griffith Film School  

Griffith University, South Brisbane QLD

We designed the refurbishment of, and extension to, this prominent nineteenth century building, to house the new Griffith Film School.

The school contains a sound stage and recording room, editing suites and teaching spaces along with administration. The extension comprises a new lift and circulation/fire stair, function space with views to the river, and connects all three stages with an open verandah. Acoustic isolation and control involved extensive on site work with the Acoustic Engineer to ensure compliance with aesthetic and heritage considerations.

©CFJ_GriffithFilmStudio-04.jpg

The interior refurbishment is in clear contrast with the original building. Where budget and function allowed, the original building was stripped of all non-significant linings and presented in an ‘as found’ condition.

In the foyer, an Art Conservator was engaged to stabilise the plaster walls including all but the most offensive graffiti. The walls tell the story of its many changes over the years, and the new work is crisply and carefully detailed to articulate its point of difference.

©CFJ_GriffithFilmStudio-01.jpg
©CFJ_GriffithFilmStudio-08.jpg

The new extension is constructed of a simple palette of materials, and its form is intended to open up the building circulation to the northeast while screening the northwest. The heavy masonry form is contrasted by the suspended polycarbonate and glass screen.

Lit up at night, it is a cinematic metaphor, revealing the shadow play of movement within, and engaging with the streetscape.

 
 

STATS

Timeline
Complete 2007

Size
2495sqm

Project Value
$9,120,000

Explore these similar projects: