Courtyard House 

Doggett St, Newstead. Brisbane QLD

The Doggett St Residence and Office is an adaptive re-use, converting an existing 1970’s concrete block, flat roofed warehouse into a place where a family of four can live and Jane Wilson can operate her childcare administration office. 

The tightly constrained urban site gave Hamilton Wilson the opportunity to create a self sufficient world.  Free from the distractions ofspectacular views or dramatic site, the challenge was to establish a sense of beyond within this tightly controlled environment.  Gardens with layered walls and screens, glimpses of the garden stage, water appearing through a garden wall and disappearing behind another, spaces that cannot be taken in all at once, gardens that both dissolve into internal spaces and onto gardens beyond ... all within the confines of the four metre high walls that originally enclosed the site.  

Doggett.10.jpg

The original building was .... ugly.  There was nothing nostalgic in the existing fabric, onlybones from which to build a home and office, close to the city and the regenerating suburb of Fortitude Valley.  The warehouse had remained untenanted and for sale for over two years, until it was purchased and transformed by the architect who clearly understood the challenges.  The streetscape is hard and industrial.  The house appearsimpenetrable but once beyond a solid door the house opens up into a series of quiet gardens and spaces.

Existing.jpg
Doggett04.jpg
 
 
 

STATS

Timeline
Complete 2000

Awards
2001 RAIA Queensland State Commendation Award


Explore these similar projects: